7/04/2013

mpasi ubi jalar ungu


REVIEW MAKING INSTANT MP-ASI BASED OF PURPLE SWEET POTATO (Ipomoeabatatas L.) AND GREEN BEAN (Vigna radiata L.) BY  FREEZE DRYING AND CABINET DRYER METHOD

Fadli Putro Budi Perwirakusuma 1)

R. Baskara Katri A, S.TP, MP 2)  Dimas Rahadian A. M, S.TP, M.Sc 3

 

ABSTRACT

The purpose of this study was to determine the effect of adding the green beans on the MP-ASI purple sweet potato and determine the effect of the use of freeze dryer and dryer cabinet on the physicochemical properties of MP-ASI purple sweet potato instant. Experimental design used in this study was completely randomized design (CRD) with a variation of the concentration factor of the purple sweet potato puree and pureed green beans as a base for the manufacture of MP-ASI instant. Variations in the concentration using three comparison purple sweet potato with green beans, which is 70%: 30%, 80%: 20% and 90%: 10%.
From the results of the sensory test, MP-ASI formula obtained the best thing to do then drying process using freeze dryer and the cabinet dryer to get instant MP-ASI physicochemical properties will be further analyzed. The results of the analysis of the physicochemical properties of MP-ASI instant baby porridge and then statistically analyzed using From the research, the best formulation complementary feeding in comparison 90% purple sweet potato: 10% green beans. To test the physical properties of MP-ASI instant, the cabinet dryer for bulk density of 0.56, 4.34 for water absorption, solubility of 51.26 and 80.04 for the color of the freeze dryer while bulk density of 0.38 , absorption of water at 4, 86, the solubility of 62.79 and 80.66 for color. To test the chemical properties of complementary feeding baby cereal instant on cabinet dryer for moisture content of 8.36%, ash content of 2.42%, amounting to 12.94% fat content, protein content of 5.37%, and carbohydrate levels of 70.91% while the freeze dryer for moisture content of 4.56%, ash content of 1.67%, a fat content of 13.43%, protein content of 9.46% and carbohydrate content of 70.87%. To test the chemical properties of MP-ASI instant baby porridge for total anthocyanins, the cabinet dryer at 1265.94 mg/100 g while the freeze dryer at 1224.98 mg/100 g.



Keywords: MP-ASI, Purple Sweet Potatoes, Green Beans, Freeze Dryer and Cabinet Dryer.

1)                                                                                                                        1)Mahasiswa Jurusan Teknologi Pertanian, Fakultas Pertanian Universita Sebelas Maret Surakarta
2)                                                                                                                        2)Dosen Pembimbing Utama
3)                                                                                                                        3)Dosen Pembimbing Pendamping



































Kajian Pembuatan MP-ASI Instan Berbahan Dasar Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.) dan Kacang Hijau (Vigna radiata L.) Dengan Metode Pengeringan Freeze Dryer dan Cabinet Dryer

Fadli Putro Budi Perwirakusuma 1)

R. Baskara Katri A, S.TP, MP 2)  Dimas Rahadian A. M, S.TP, M.Sc 3)

ABSTRAK

Tujuan dari penelitian ini adalah mengetahui pengaruh penambahan kacang hijau pada MP-ASI ubi jalar ungu dan mengetahui pengaruh penggunaan pengering freeze dryer dan cabinet dryer terhadap sifat fisikokimia MP-ASI ubi jalar ungu instan. Rancangan percobaan yang digunakan dalam penelitian adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL) dengan satu faktor yaitu variasi konsentrasi bubur ubi jalar ungu dan bubur kacang hijau sebagai bahan dasar pembuatan MP-ASI instan. Variasi konsentrasi menggunakan tiga perbandingan ubi jalar ungu dengan kacang hijau, yaitu 70%:30%, 80%:20% dan 90%:10%. Dari hasil uji sensoris, didapatkan formula MP-ASI terbaik yang kemudian dilakukan proses pengeringan menggunakan freeze dryer dan cabinet dryer hingga didapat MP-ASI instan yang selanjutnya akan dianalisa sifat fisikokimia. Hasil analisa sifat fisikokimia MP-ASI bubur bayi instan kemudian dianalisa statistik menggunakan metode parametrik tipe independent sample t-test pada taraf signifikansi α 1%.
Dari hasil penelitian, formulasi terbaik MP-ASI pada perbandingan 90% ubi jalar ungu : 10% kacang hijau. Untuk uji sifat fisik MP-ASI instan, pada cabinet dryer untuk densitas kamba sebesar 0,56, daya serap air sebesar 4,34, kelarutan sebesar 51,26 dan untuk warna sebesar 80,04 sedangkan pada freeze dryer densitas kamba sebesar 0,38, daya serap air sebesar 4, 86, kelarutan sebesar 62,79 dan warna sebesar 80,66. Untuk uji sifat kimia MP-ASI bubur bayi instan pada cabinet dryer untuk kadar air sebesar 8,36%, kadar abu sebesar 2,42%, kadar lemak sebesar 12,94%, kadar protein sebesar 5,37%, dan kadar karbohidrat sebesar 70,91% sedangkan pada freeze dryer untuk kadar air sebesar 4,56%, kadar abu sebesar 1,67%, kadar lemak sebesar 13,43%, kadar protein sebesar 9,46% dan kadar karbohidrat sebesar 70,87%. Untuk uji sifat kimia MP-ASI bubur bayi instan untuk total antosianin, pada cabinet dryer sebesar 1265,94 mg/100 gram sedangkan pada freeze dryer sebesar 1224,98 mg/100 gram.

Kata kunci : MP-ASI, Ubi Jalar Ungu, Kacang Hijau, Freeze Dryer dan Cabinet Dryer.

4)                                                                                                                        1)Mahasiswa Jurusan Teknologi Pertanian, Fakultas Pertanian Universita Sebelas Maret Surakarta
5)                                                                                                                        2)Dosen Pembimbing Utama
3)Dosen Pembimbing Pendamping















































Tidak ada komentar:

Posting Komentar